Nyhetsarkiv

Tillbaka

Någonting att se upp till

av Baba Åkerberg den 07.06.2017
(läst av 13600 besökare)

Förbundspennan 7.6.2017

NÅGONTING ATT SE UPP TILL

Världsmästerskapen i estetisk truppgymnastik arrangerades i Helsingfors 26-28.5.2017. Finland tog hem segern både i damklassen och i juniorklassen. På plats fanns också unga finlandssvenska gymnaster, eventuellt kommande löften inom estetisk truppgymnastik.

Finland är ett föregångsland inom estetisk truppgymnastik, det sägs att grenen har sitt ursprung i hederlig finländsk damgymnastik. Finland har presenterat grenen år 1995 under Gymnaestradan i Berlin för den övriga världen. År 1996 arrangerades den första tävlingen med inbjudna trupper i Helsingfors, och de första världsmästerskapen arrangerades år 2000 i Helsingfors. Grenen är inte allmän i de övriga nordiska länderna förutom i Danmark och på Färöarna, från vilka också lag deltog i VM i Helsingfors. Sammanlagt deltog 16 länder med 57 lag i de tre grenarna under VM: damlag, juniorlag och blandade dam- och herrlag.

Under de 18 gånger VM i estetisk truppgymnastik arrangerats åren 2000-2017 har Finland vunnit 10 guld i damklassen, och sammanlagt 16 medaljer. Endast 4 gånger har Finland blivit utan medalj i damklassen. Föreningar som utmärkt sig under åren är Campuksen Koonto, Lahjan Tytöt, Olarin Voimistelijat, Vantaan Voimisteluseura och Tampereen Voimisteluseura. De senaste åren har Tampereen Voimisteluseura och Olarin Voimistelijat varit starkast, också i år då Tampereen Voimisteluseura tog guld både i damklassen och juniorklassen med trupperna Minetit och Olarin Voimistelijat tog brons i damklassen med OVO Team samt silver i juniorklassen med OVO Junior Team.

Efter tävlingarnas slut arrangerades en gala där både världsmästarna och också andra gymnastikgrupper från olika håll i världen uppträdde, bl.a. en grupp från Japan som hade gjort ett program speciellt för Finlands 100 årsfirande.

Till galan hade inbjudits tre grupper från Finlands Svenska Gymnastikförbund. Gruppen Isadora från Gymnastikföreningen i Helsingfors presenterade dansant kvinnogymnastik för 60+ med koreografi av Karin Forsström.

Från FSG festivalen sommaren 2016 i Kristinestad inbjöds två massprogram. Programmet ”We all see the same sun” med koreografi av Lotta Åström och Nina Lindahl samt ”Hjältar!” med koreografi av Nina Hållfast och Mariana Grönroos. I ”We all see the same sun” deltog 100 personer i åldern från under 20 år till över 60 år i galan, och i programmet ”Hjältar!” 70 barn i förskole- och lågstadieålder. Gymnaster från hela Svenskfinland deltog i programmen, bl.a. från Karleby, Kronoby, Jakobstad, Nykarleby, Vasa, Närpes, Kaskö, Kristinestad, Åbo, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda och Borgå.

För alla de små gymnasterna i programmet ”Hjältar!” var det en stor upplevelse att få uppträda under samma gala som världsmästarna, men också tillsammans med de andra duktiga gymnasterna från olika delar av världen. En upplevelse och ett minne för livet! Emilia Holmberg, sju år, från Tölby i Korsholm berättade inför uppträdandet att det skulle bli jättejättespännande att uppträda på galan. ”Det är så jätteroligt att uppträda!”.

Vilka förebilder är inte de som kommit så långt som till ett världsmästerskap för de unga kommande, lovande gymnasterna, något stort att se upp till! Kanske något som motiverar till åratal av träning, svett och tårar, innan du själv eventuellt kommer upp till samma nivå?

Du kan se galan på YLE TV2 söndag 18.6 kl. 15.20. Missa inte den upplevelsen!

Barbara (Baba) Åkerberg
Finlands Svenska Gymnastikförbund verksamhetsledare

     

 FSG på Facebook

 
Finlands Svenska Gymnastikförbund

FSG Festival

 FSI (@IDROTTFI) på Twitter

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUND FSG r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: +358-40-545 2260
e-post: fsg(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0235627-0

verksmahetsledare:
Baba Åkerberg
baba(AT)idrott.fi
+358-40-545 2260

kurskoordinator:
Elin Blomqvist
elin(AT)idrott.fi
+358-50-381 3346

redskapskoordinator:
Karolina Stenfors-Roiha
karolina(AT)idrott.fi
+358-40-826 9827

 

truppkoordinator:
Lina Nyman
lina(AT)idrott.fi
+358-50-3053015