Gymnaestrada 

OBS! Informationen på denna sida är till en del på finska, d.v.s. du länkas till Suomen Voimisteluliittos sidor. Texterna översätts delvis till svenska. Har du frågor du inte får svar på, kontakta fsg(at)idrott.fi.

GYMPINFO 1

GYMPINFO 2

GYMPINFO 3

GYMPINFO 4

GYMPINFO 5

World Gymnaestrada 2019, internationell sida

World Gymnaestrada 2019, Voimisteluliittos sida

World Gymnaestrada tidtabell

Deltagande i World Gymnaestrada

             Deltagarpass och licens
             Betalnings- och annulleringsvillkor
             Logi och mat
             Resande
             Kvällsuppvisningar och tilläggsprogram

Program och tidtabell

             Massprogramshelheten
             Dornbirn Special och World Team
             Halluppvisningar
             Stadsscener
             FIG gala och Nordisk afton

Bytesbörs för dräkter

DEN 16:E VÄRLDSGYMNAESTRADAN 7-13.7.2019 I DORNBIRN, ÖSTERRIKE

Världsgymnaestradan vart fjärde år brukar samla ca 20.000 gymnaster från ett 50-tal länder och alla världsdelar till ett gemensamt evenemang, en vecka långt. I de föregående gymnaestradorna utomlands 2007 i Dornbirn och 2011 i Lausanne har över 200 FSG:are deltagit och i den senaste gymnaestradan på hemmaplan i Helsingfors över 500 FSG:are. För 2019 kan vi igen ha målet att samla 150-200 FSG:are med.

Finlands Svenska Gymnastikförbund deltar med två egna kvarttimmes halluppvisningshelheter. Gymnaster o dansare från hela förbundet kan välja ifall de deltar i den norra eller den södra kvarten. Det enda man bör ha i åtanke är att samövningarna, som brukar vara 2 stycken under våren 2019, sker per region, så att norra kvarten samövar i Österbotten och södra kvarten i Nyland.

Norra kvarten

Norra kvartens tema är ”Strong, free and independent”. Vi vill framhålla viktiga egenskaper för det nutida Finland genom fyra programinslag och i finalen bildar vi Finlands flagga.

Koreografin för motionsprogrammet står Julia Salmela för och i programmet kommer en del av gruppen att använda sig av stora gymnastikbollar som redskap.

Redskapsprogrammet komponeras av Michelle Filpus och Jessica Wikman och kommer  att symbolisera styrka och mod. Programmet kommer att ta fram den finska sisu känslan, att vi finländare är starka, vi kan vara envisa och vi är modiga.

Sedan ingår två dansprogram varav det  ena spinner på regnbågstema och framhåller att all slags kärlek är viktig (=frihet). Koreografin är gjord av Sussie Åkerholm.

Det andra dansinslaget är modern dans och komponeras av Anna Teir och Sandra Sundlin. Budskapet i dansen är att det är viktigare att vara sann mot sig själv än att vara perfekt. Genom att acceptera den man är kan man släppa sin inre fågel fri.

Norra kvartens ordningsföljd:
1. Redskap
2. Modern dans
3. Motion
4. Showdans
5. Final ALLA

Södra kvarten

Södra kvartens arbetsnamn är ”Midsummer Night’s Disco”. Målet är en fartfylld och glad helhet med tre dansanta gymnastikinslag.

En del är menad för gymnaster inom artistisk gymnastik (redskapsgymnastik) och TeamGym under ledning av Sara Aminoff och HGK-gänget. Det blir både övningar på luftvoltbanan och på trampett samt en dansant del.

En del är ett motionsprogram tillsammans med GFH:s och HGK:s seniorgäng (Still going strong) under ledning av Birgitta Rautalin och Helena Blomqvist.

Dansprogrammet med koreografi av Sanna Kankainen är öppet för alla danssugna. Det är främst frågan om modern dans men även andra dansstilar ingår.

Södra kvartens ordningsföljd:
1. ”Rhythm of the roadie crew”
2. ”Feeling the Night”
3. ”Wonders of the Night”
4. ”Midsummer Night´s Disco” – avslutning för alla

 

Södra kvartens samövningar (obligatoriska för alla som deltar)
tisdag 28.5.2019 kl. 18.30-20.30, Gloriahallen, Lilla Robertsgatan 12-14, Helsingfors
tisdag 18.6.2019 kl. 18.30-20.30, Gloriahallen, Lilla Robertsgatan 12-14, Helsingfors

Övriga möjligheter att delta

Dessutom kan föreningarna delta med egna uppvisningar på gator och torg samt i de massprogram Finland kommer att uppvisa under Gymnaestradan 2019, och vilka redan under Suomi Gymnaestrada i Åbo i juni 2018 uppvisas:

#oonhyväjustnäin, koreografer Nea Vallin och Riikka Kuusipohja

Arjen ylistys, koreografer Raija Nurmi och Terttuli Virtanen

Elämän voima, koreograf Riikka Virkajärvi-Johnson

Energian ympäröimä, koreograf Eerika Laalo-Häikiö

De slutliga anmälningarna tillsammans med dräktbeställningar och biljettbeställningar senast 1.12.2018. Mera information hittas på www.fsg.fi och www.voimistelu.fi