Förbundskoreograferna 2021

Lär känna koreograferna till våra förbundsmassprogram. Här berättar de om sina program och ger dig sina bästa tips för en lyckad festival.

Festivaldans

Sandra Sundlin & Anna Teir Ustic

Barn

Anna Backlund

Akrobatik

Carina, Emma & Ida Björkman

Hop On

Sara Anttila & Emma Björklund

Familjegymnastik

Rebecca Skrifvars & Ann-Sofie Wilson

Estetisk truppgymnastik

Henrica Kumlin & Annika Lehto

Motion

Pia Boström, Lena Lindström, Pia Nyman

Dans

Mikaela Kurula & Jasmin Kuusisaari

Seniordans

Ann-Louis Wikblad

Festivaldansen/Avslutningen

Namn: Sandra Sundlin och Anna Teir Ustic

Bostadsort: Närpes

Hur föddes idén till programmet?  Vi fick i uppdrag att göra festivaldansen som även kommer att vara avslutningsnumret på hela festivalen. Den lokala kommitten har tillsammans med låtskrivaren Jimmy Westerlund skrivit en egen festivallåt och det är den som vi har gjort koreografi till. Vi vill att festivaldansen ska väcka glädje, höja energin och skapa en gemenskap bland alla festivaldeltagare.

Vem riktar sig programmet till? Alla!

Bästa festivaltips: Njut av festivalbubblan och gemenskapen!

Övrig hälsning: Välkomna till Närpes! Nu kickar vi igång festivalåret!

Barnmassen – Bi Happy

Namn: Anna Backlund

Bostadsort: Jakobstad, uppvuxen i Borgå

Hur föddes idén till programmet? För omkring 20 år sedan vaknade jag plötsligt upp en natt. Jag var glad och småskrattade för mig själv. Jag såg framför mig hur en massa glada barnfötter sprang omkring till musikstycket ”Humlans flykt”. Jag minns att jag tänkte att det här skulle vara en perfekt idé för ett barnmassprogram. Jag steg upp den där natten för att rita några blommor på ett papper. Jag tänkte att blommorna ska vara stommen i programmet. Varje litet bi ska känna tryggheten i att veta att den hör hemma i en av blommorna.

Till vem riktar sig programmet? Programmet passar barn från cirka 4–5 år och och uppåt, som gillar att fantisera och tycker det är roligt att föreställa sig att man är något annat (ett bi). Barnen behöver också vara så pass självständiga att de tycker det är roligt att vara på övning och uppvisning även om föräldrarna inte deltar.

Bästa festivaltips: Ta med varma sockor och små plastpåsar, om det regnar kan du sätta dem på fötterna och in i skorna. Varma torra fötter gör livet roligare! Ha en positiv inställning och ett öppet sinne. Alla erfarenheter berikar och blir minnen för livet. Försök träffa och lära känna någon från en annan ort, du vet aldrig när era vägar möts igen. Det blir så roligt som man gör det!

Övrig hälsning: Jag hoppas att hela Närpes kommer att surra av glada bin som lyser gult i kapp med solen!

Akrobatik

Namn: Ida, Carina & Emma Björkman

Bostadsort: Nykarleby

Hur föddes idén till programmet? Vi vill att alla, ung som gammal, ska kunna ha roligt med akrobatik enligt egen förmåga.

Vem riktar sig programmet till? Gymnaster i åldern 9-99 som gillar akrobatik oberoende av nivå och tidigare erfarenhet. 

Bästa festivaltips: Förbered dig på regn, ha alltid med ombyteskläder och gå på så många uppvisningar du kan för att ta del av festivalstämningen!

Övrig hälsning: Alla med! Vi behöver såväl stadiga stommar som lätta toppar för att t.ex. bygga pyramider.

Hop On – dancedancedance

Namn: Emma Björklund och Sara Anttila

Bostadsort: Vasa och Helsingfors

Hur föddes idén till programmet? Grundidén kommer från ett vardagligt parkjumpapass där folk anslöt sig allt eftersom. Temat växte fram med tanke på festivalens tema. Hop on programmet dancedancedance blandar motions- och showdans i en och samma dans. Det är uppdelat i tre olika delar där del 1-2 riktar sig till de som hoppar med i ett tidigare skede och del 3 till de som sista minuten vill vara med och delta i festivalen.

Vem riktar sig programmet till? Till alla som älskar att röra på sig från 12 år uppåt.

Bästa festivaltips: Ha med kläder som klarar väder och vind

Övrig hälsning: Dansglädje till träningssalen & vi ses på samövningarna/ jumppafestivalen

Familjegymnastik – Vi simmar tillsammans

Namn: Rebecca Skrifvars och Ann-Sofie Wilson

Bostadsort: Närpes

Hur föddes iden till programmet? Allt började med en simring! Vi har dragit gymnastik för åldersgruppen 3-6 år tillsammans under många år tillsammans (lika bra att inte räkna alla år) och hade ett behov av lite nya redskap att jumppa med. När vi fick förfrågan att vara koreografer till festivalen hade vi fullt upp med simringar och mycket roligt med dessa. Spännande att jumppa med annorlunda redskap tyckte våra gymnaster. Så allt började som sagt med en simring och vi ville även få in känslan av sommar och sol i programmet. Under tiden vi jobbat med programmet har vi haft många fina stunder och hoppas att ni alla ska gilla programmet!

Vem riktar sig programmet till? Alla stora och små som tycker om att jumppa tillsammans kan vara med. Vår yngsta programtestare har varit 2,5 år och ibland meddelat: Nej vill inte, men då humöret varit det rätta klarat av programmet. Vi har en nivå indelning i vissa rörelser, lite svårare rörelser för äldre barn. Vi har inte satt en åldersgräns eftersom det är väldigt individuellt utan om man känner att barnet klarar av det är man välkommen med. Vi har även haft en programtestare som varit 6 år som vi bra kunde utföra programmet med. Ett lyft av barnet ingår i en del av programmet.

Bästa festivaltips: Alla med, ju mera deltagare desto roligare. Under en festival finns så mycket glädje, gemenskap och fantastiska program så det behöver vi alla få uppleva. 

Övrig hälsning: Hoppas vi alla ses i Närpes så får vi visa er alla vår hemstad! Vi har beställt soligt väder så vi hoppas på det och vågar faktiskt utlova så här långt på förhand att åtminstone detta program kommer att bjuder på sol.

Estetisk truppgymnastik – Drömmarnas värld

Namn: Henrika Kumlin & Annika Lehto

Bostadsort: Vasa / Grankulla

Hur föddes idéen till programmet? En kväll i december kläckte vi idéen att ha temat drömmar, som uppstod från festivalens slogan “dreams and passion make us move”. Med detta massprogram vill vi förmedla helhetsrörelsen i truppgymnastik, glädjen att uppträda och mångsidigheten i truppgymnastik. Detta syns i programmets olika delar; en vacker kvinnlig del, en feelgood del för de yngre deltagarna och en skrämmande mardrömsdel. I slutet förenas allt detta i en helfestlig finaldel där alla uppträder tillsammans.

Vem riktar sig programmet till? Truppintresserade från hela svenskfinland, i alla åldrar! Alla nuvarande och före detta truppfantaster som tillsammans vill uppleva truppgymnastikglädje.

Bästa festivaltips: Ha med regnkläder ifall vädret inte är på vår sida. Försök lära känna åtminstone 5 nya personer i ditt massprogram, och ta massor med selfien!!

Övrig hälsning: Vi är supertaggade för festivalen och hoppas få lära känna just DIG! Nu visar vi svenskfinland vad truppgymnastik är, vi ses i “Drömmarnas Värld”

Motion – Les Pions

Namn: Pia Boström, Lena Lindström, Pia Nyman

Bostadsort: Pedersöre (Lepplax) och Jakobstad

Hur föddes idén till programmet? Vi tre har spånat tillsammans och utgått från en blomma, en pion som genererat namnet Les Pions där våra förnamn dessutom ingår som ett roligt inslag; Lena och Piorna. Dräkterna kommer också att skifta i olika rosa toner och vinrött.

Vem riktar sig programmet till? Programmet riktar sig till motionärer av olika ålder, förmåga och kön därför kan man välja lätt nivå, dansant eller power. För att karlarna ska känna sig hemma i programmet så har vi tänkt att power nivån ska locka. Dessutom borde trumpinnarna väcka lite nyfikenhet. Vårt mål är att åtminstone 300 ska delta i vårt program och vårt bästa tips är att varje motionsledare inom FSG har en lista på 20 deltagare som de lockat med redan nu att delta.

Vi vill förmedla glädje, förnöjsamhet och att alla duger just precis som de är.

Dans – It´s now or never, I will Rock forever

Namn: Jasmin Kuusisaari & Mikaela Kurula

Bostadsort: Vasa & Åbo

Hur föddes iden till programmet? Mikaela sitter i köket medan radion spelar, plötsligt börjar Robin Wiliams sjunga sin populära låt Let me entertain you. Och så föddes visionen om ett dansmassprogram med pop rock tema. Efter en liten stund när idén mognat hos Jasmin, så fanns ingen väg tillbaka. Vi var fast!

Vem riktar sig programmet till? Dansmassprogrammet är väldigt fartfyllt och innehåller mycket glädje. Vårt tema är rock, men vi försöker variera rockmusikstilen för att hålla programmet intressant och tilltalande för alla, både åskådare samt dansare. Därmed kommer dansstilen också att variera, exempelvis har vi en dansdel som är musikal, en annan är mera jazzig.  Programmet är riktat främst till unga vuxna. Vi rekommenderar att man är minst 12 år gammal, någon övregräns finns inte eftersom Rock and roll never dies.

Bästa festivaltips: Ha en engångsregnrock i fickan, platsmärken skrivna på handen och ta med ett glatt humör samt kameran för att föreviga festivalminnena.

Övriga hälsningar: Ta med din kompis och kom och rocka loss i Närpes med oss!

Seniordans

Namn: Ann-Louis Wikblad

Bostadsort: Nykarleby

Vem riktar sig programmet till? Till den som vill hitta rörelsegädje även om man har problem med balans eller svårt att komma ner på golvet, då är det perfekt att ha en stol som stöd. Jag drar flera ”gymnastik med stolstöd” grupper och vill med detta program visa att man visst kan träna mångsidigt sittande el stående med hjälp av stol. Perfekt för den som inte vill eller kan gå ner på golvet. Under åren är det många av gymnasterna som talat längtansfull om gymnastikfester de deltagit i, så vill jag ge dem möjlighet att komma med igen.

Kategorier:
Program