Dans

Visste du om att det finns en danssektion inom gymnastikförbundet? Vår uppgift är att ordna olika idé- och inspirationsdagar och vi hoppas kunna ge er ledare och gymnaster ute i föreningarna smakprov på olika danstrender och även nya idéer till era egna koreografier.

Vad vill du se mer av? Finns det någon dansform du inte tycker erbjuds ännu i vårt förbund? Vi tar gärna emot tips och idéer på kurser som kunde ordnas inom förbundet eller kanske du själv sitter med en talang som vi inte vet om? Tveka då inte med att ta kontakt så sprider vi dansglädjen tillsammans!

Tips och önskemål får gärna framföras till danssektionen(at)idrott.fi

FSG Dance Unit

Genom pilotprojektet FSG Dance Unit vill FSG garantera att ungdomar ska ha möjlighet att träna dans på hög nivå och utmana sig själva oavsett vilken region de bor i. Målet är att erbjuda högklassig träning och bilda en tävlingsgrupp med dansare i åldern 16–21.

Gruppen samlas på varierande orter i Österbotten för att träna tillsammans fem gånger per termin, ca en gång i månaden. Dessutom förutsätts det att dansarna tränar på egen hand och deltar i onlineträffar som ordnas. 

Verksamheten körde i gång i januari 2022 och gruppen deltar i tävlingar under våren och hösten 2022.

Heldagsträffar med tema

De fysiska träffarna är heldagsträningar vilka deltagarna förbinder sig att vara närvarande vid.  Varje dag har ett tema som dagen byggs upp kring. De första timmarna handlar om dansteknik i olika genrer. Sedan kommer det vara en lunchföreläsning/diskussion som handlar om exempelvis kost, muskelvård eller gruppdynamik, beroende på dagens övergripande tema. Under eftermiddagen övar gruppen på representations- och tävlingsprogram. 

En stor del av gruppens danstimmar hålls av Mikaela Kurula, men utomstående lärare och föreläsare kommer också att gästa. 

Vad kostar det?

Deltagaravgiften är 400€ för ett år, d.v.s. 200€ per termin. Terminsavgiften täcker fem heldagsträningar, onlinelektioner och representationsdräkt. Resekostnader och tävlingsavgifter tillkommer. Deltagarna förväntas även köpa uppvisningskläder.

Frågor angående projektet kan riktas till anna.backlund@edu.jakobstad.fi eller mikaela.kurula@idrott.fi

Vår tur

FSG låten ”Vår tur” är skapad av danssektionen tillsammans med musikproducent Ben Bergman, låtskrivare Fredrik Furu och skönsjungande Fanny Forsander. Denhär låten för oss samman, vi vill gärna att låten används ute i våra föreningar. Hitta på egna koreografier eller få inspiration från danssektionens FB sida. Låten finns både på Spotify och YouTube.