ESTETISK TRUPPGYMNASTIK

estetisk truppgymnastik

VAD ÄR ESTETISK TRUPPGYMNASTIK? 

Estetisk truppgymnastik (på finska joukkuevoimistelu, på engelska Aesthetic Group Gymnastics) är en gymnastikform som utvecklats ur den finska kvinnogymnastiken. Estetisk truppgymnastik består av mångsidiga kroppsrörelser, balanser, hopp, steg och andra arm- och benrörelser som i ett tävlingsprogram tillsammans med musiken skapar en artistisk och sammanhängande helhet. Den estetiska truppgymnastiken grundar sig på helhetsrörelse och centralrörelseteknik, där rörelserna strömmar genom kroppen och framskrider naturligt.

Estetisk truppgymnastik riktar sig till de som är intresserade av en estetisk gymnastikform med möjligheter att uppträda och delta i tävlingar. Träningen består av fysisk träning där styrka, vighet, uthållighet, snabbhet och smidighet övas. Truppen bör behärska en god rörlighet, rytmsinne och koordination. Utöver detta ska gymnasterna vara uttrycksfulla och förmedla en stämning i programmet.

Tävlingar inom truppgymnastik arrangeras på förbundsnivå, nationell nivå och internationell nivå. Finlands Svenska Gymnastikförbund (FSG) ordnar egna förbundsmästerskap i truppgymnastik samt jumpajippo i estetisk truppgymnastik på våren samt FSG-Cup på hösten. Tävlingsklasserna indelas enligt ålder (8-10 år, 10-12 år, 12-14 år, 14-16 år och över 16 år). FSG ordnar också regelbunden träningsverksamhet samt utbildningar för tränare och domare. Läs mer under de specifika flikarna

För mera information 

Lina Nyman
truppkoordinator 
+3583053015 
lina@idrott.fi

Lina Nyman
koordinator
+3583053015
lina@idrott.fi