Artistisk gymnastik eller redskapsgymnastik riktar sig till alla som är intresserade av att hjula, stå på händer, balansera på bom, hoppa volter, hänga i räck och ringar och mycket mer.

Kvinnlig artistisk gymnastik är en olympisk tävlingsgren sedan 1928 och manlig artistisk gymnastik sedan 1896. Båda grenarna hör till de internationella gymnastikförbundet F.I.G. (Fédération Internationale de Gymnastique). I kvinnlig redskapsgymnastik tävlar man på fyra redskap; hopp, barr, bom och fristående. I manlig redskapsgymnastik på sex redskap; fristående, häst, ringar, hopp, barr och räck.

Redskapsgymnastik är en mycket mångsidig och utmanande gren som kräver mycket träning för att man ska utvecklas och gå framåt. I träningen använder man kroppens alla delar och utvecklar sin muskelstyrka, vighet, balans och koordination. Grenen passar därför utmärkt också som kompletterande träning för andra idrottsgrenar.

FSG ordnar tävlingar i artistisk gymnastik två gånger om året. På hösten tävlar gymnasterna i Specialmästerskap där poängen räknas skilt för varje redskap. På våren ordnas Mångkamp där alla redskaps poäng räknas ihop. För flickorna ordnas även lagtävling på våren. 

För mera information


Karolina Stenfors-RoihaKoordinator
+358-40-826 9827
karolina@idrott.fi