Förbundspennan 29.1.2019

En rivstart på det nya gymnastikåret

Januari bjöd på ett stort urval utbildningsmöjligheter för ledare och tränare inom de finlandssvenska gymnastikföreningarna. Man kan tala om en riktig rivstart då man under en och samma helg kunde delta i fyra olika evenemang! Förutom dessa hölls även en grundutbildning med en svensk topptränare inom artistisk gymnastik.

I Korsholm bjöd Carina Björkman och Mariana Grönroos på ett smörgåsbord med idéer för ledare inom barn- och familjegymnastik. De 17 deltagarna fick bekanta sig med grunder i parakrobatik med hjälp av duktiga demogymnaster. Alla fick med sig nya idéer till de allra yngsta barnen, spännande teman till redskapsbanor och nya infallsvinklar för alternativ styrketräning för lite äldre barn. Sektionen för barn- och familjegymnastik som planerat kursen var glada över deltagarantalet och lovar nya intressanta inspirationsdagar ännu i år.

Samtidigt som kursen pågick i Korsholm fick ett antal FSG medlemmar sin grundutbildning genom att delta i “Gymnastikledarens start” i Helsingfors som arrangerades av Voimisteluliitto. Som ledare fungerade Ida Björkman. Kursen utgör ett utmärkt startpaket för nya ledare då den innehåller såväl ledarskapsutbildning, som praktiska lekar och aktiviteter att använda i egna grupper.

Förutom kurser för barn- och familjegymnastikledare ordnades även en givande fortbildning för tränare inom estetisk truppgymnastik. Sini Niittylahti fungerade som huvudtränare under inspirationsdagen som ordnades i Tammerfors. Deltagarna fick följa med ett riktigt grundträningspass med de duktiga Tampereen Sisu-gymnasterna i Team Minetit (10-12 år) och Minetit Pre Junior (12-14 år) för att få nya idéer att ta med sig till de egna trupperna. Totalt deltog 23 tränare i den lyckade inspirationsdagen.

Ledarkurser i all ära, men vi ska ändå komma ihåg att det ju är gymnasterna som utgör grunden. Därför var det extra roligt att vi samtidigt som tre ledarkurser ännu hade ett läger på programmet. 65 ivriga redskapsgymnaster deltog i träningslägret som arrangerades i Kuortane. Ett läger med duktiga tränare som stöttar och utmanar de unga gymnasterna till att utvecklas och lära sig nya och svårare moment.

FSG ordnande i slutet av januari även en kurs inom kvinnlig artistisk gymnastik steg 1 (AG 1) i samarbete med Svenska Gymnastikförbundet, i Vasa. Den svenska elittränaren Niklas Heckscher som jobbar med svenska landslaget fungerade som kursledare för de 33 deltagarna på kursen. Också den här kursen försåg de finlandssvenska föreningarna med ännu fler utbildade ledare.

Med en rivstart av det här slaget skulle man kanske tro att vi kör lite lugnare i fortsättningen. Men vi fortsätter. FSG-ringens läger för truppgymnaster arrangeras i helgen och sedan fortsätter vi med kurser, läger, tävlingar och andra evenemang mot våren. Det finns något för alla, såväl för ledare som glada gymnaster!

Elin Blomqvist, kurskoordinator
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Barbara Åkerberg

Ekonomiansvarig

+358 40 545 2260
baba@idrott.fi

Kategorier:
Aktuellt Information Utbildning