Förbundspennan 5.4.2019

FSG festivalen 2020 kommer att arrangeras i Närpes 12-14.6.2020 med Närpes Gymnastikförening och Närpes Gymnastikklubb – Artistica som lokala arrangörsföreningarna. Under veckoslutet sparkades evenemanget igång på riktigt, då förbundskoreograferna för massprogrammen presenterades, skriver FSG:s verksamhetsledare Barbara Åkerberg.

FSG festivalen 2020 förväntas locka 1300-1500 gymnaster från hela Svenskfinland. Största delen av deltagarna tar del i ett eller flera massprogram. Förutom massprogrammen kan man delta i den egna föreningens uppvisningar och på torgscenen.

Festivalens förbundskoreografer arbetar ihop ett program till musik de själva väljer. De tänker ut koreografin, väljer gymnasternas dräkter och eventuella tillbehör, samt åker runt i Svenskfinland och instruerar programmen på samövningar och hos enskilda föreningar.

Däremellan tränas programmen i mindre grupper inom föreningarna och sammanslås sedan till en större helhet på festivalen.

Barn, akrobatik, dans och motion

Barnmassprogrammet har temat ”Bi happy”. Ett program om blommor och bin, lite humlor och fyrverkeri. Programmet är lämpat för barn i förskoleålder upp till åk 3. Klädseln kommer att gå i gul-svart. Koreografin till barnmassprogrammet görs av Anna Backlund och till sin hjälp har hon Johanna Hägg, båda från Jakobstad.

Akrobatikmassprogrammet görs av trion Carina, Emma och Ida Björkman, mamma och döttrar hemma från Nykarleby. Programmet kommer vara färgglatt med vissa överraskningsmoment. Gymnaster i alla olika åldrar kan delta, från 7-år uppåt.

Dansmassprogrammet får koreografi av Mikaela Kurula och Jasmin Kuusisaari från Åbo/Vasa. Ett pop-rockblandat program med fart och show där dräkterna går i mörkrött och svart.

Motionsmassprogrammet för kvinnor och män görs av trion Pia Nyman, Pia Boström och Lena Lindström från Jakobstad. Som tillbehör kommer man att använda sig av trumpinnar av trä, och trummusiken kommer emellanåt att vara häftig. Programmet består både av pilates och av en mer dansant del. Olika svårighetsgrader gör så att programmet passar för alla. Färgen på dräkterna kommer att gå i skalan rosa-grått-lila.

Brett utbud av massprogram

Massprogrammet i estetisk truppgymnastik med temat drömmar görs av Henrika Kumlin och Annika Lehto från Vasa/Esbo. Både dagdrömmar, drömmar från barndomen och mardrömmar finns med, och vad händer då man drömmer som sötast, då ringer förstås väckarklockan. Också andra än truppgymnaster kan delta i detta program.

Massprogrammet i familje- och barngymnastik görs av Ann-Sofie Wilson och Rebecca Skrifvars från Närpes. Här är det frågan om sommarstil och sommarfeeling för vuxen + barn upp till 5-6 år, med badringen i fokus.

Hop-on-massprogrammet, som man inte behöver träna i förväg, utan tränas på plats i Närpes har Sara Anttila och Emma Björklund från Helsingfors/Pedersöre som koreografer. Här kan barn från skolåldern uppåt och vuxna delta, ingen övre åldersgräns finns. Programmet har temat parkjumpa, och olika former av rekvisita kommer att finnas med.

Program för var och en

Seniorerna kommer att uppträda med sitt massprogram inomhus. Ann-Louis Wikblad från Nykarleby gör koreografin med tema stolgymnastik och sittdans. Som rekvisita fungerar olika färgs scarfar.

Avslutningsdelen, som avslutar hela festivalen på söndag eftermiddag med cirka 1000 gymnaster på planen samtidigt görs av Sandra Sundlin och Anna Teir från Närpes till festivalens egen låt.

Det kommer alltså att finnas program för precis var och en. Vi ser fram emot att se programmen formas under hösten, för att i Närpes slutligen sammanfogas till en massiv helhet där glädjen och kärleken till gymnastiken utstrålar.

Barbara Åkerberg
Finlands Svenska Gymnastikförbund, verksamhetsledare

Barbara Åkerberg

Ekonomiansvarig

+358 40 545 2260
baba@idrott.fi

Kategorier:
Aktuellt Evenemang