TeamGym – vad är det?

Helsingfors Gymnastikklubbs damlag vann under veckoslutet FM-guld i TeamGym. Det är inte första gången laget vinner guld, och laget har också deltagit i nordiska mästerskap med framgång några gånger. Men vad är då TeamGym, en relativt okänd, men växande gren i Finland?

Då ett helt lag gymnaster rör sig samtidigt eller strömmar i ett fritt flöde över voltbanan efter varandra, är synen hisnande. TeamGym är ett bevis på hur estetisk och sportslig en laggren kan vara: hisnande volter på trampett och voltbana och snygga rörelser som görs samtidigt på matta, i symmetriska exakta formationer.

TeamGym som även kallas truppgymnastik, eller trupp nordisk klass, på finska talade man länge om ”näytösvoimistelu”, är en relativt okänd men växande gren i Finland. Den ska inte förväxlas med estetisk truppgymnastik (”joukkuevoimistelu”). Grenen har uppkommit i de nordiska länderna, främst Danmark, under början av 1980-talet. Även idag är TeamGym en starkt nordisk gren, de nordiska länderna Danmark, Sverige och Island är de ledande länderna på de internationella tävlingsarenorna. TeamGym är faktiskt den mest populära gymnastikgrenen i Sverige och Danmark.

Internationellt är TeamGym tills vidare en relativt okänd gymnastikgren, så de nordiska länderna har suveränt dominerat de internationella tävlingarna. Officiella EM-tävlingar har arrangerats vartannat år sedan 1996.

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är TeamGym en sport som barn, unga och vuxna kan träna i förening. Åldersfördelningen bland TeamGym gymnaster är bredare än i redskapsgymnastiken, i TeamGym tävlar man ofta långt in i vuxen ålder.

TeamGym är en lagsport där åskådaren kan njuta av tre olika tävlingsmoment: ett dansant friprogram, voltserier på voltbana och höga volter på trampett. I varje delmoment är lagstyrkan det centrala. Volterna ska flöda på efter varandra, och friprogrammet kräver ett intimt samarbete. I TeamGym gör man delvis rörelser bekanta från redskapsgymnastiken. Tävlingsklasser finns för damer, herrar och mixade lag. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling).

Friprogrammet är en synkroniserad koreografi med krav på formationer, piruetter, olika hopp och balansövningar. Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

På voltbanan (tumbling) gör gymnasterna tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett sviktande golv. Golvet är ca 14 meter långt och 2 meter brett.

På trampett gör gymnasterna övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

På finlandssvenskt håll finns TeamGym på programmet för tillfället endast i Helsingfors Gymnastikklubb och i Mariehamns Gymnastikförening. Inom Finlands Svenska Gymnastikförbund fungerar en sektion för TeamGym, vars strävan är att göra TeamGym vanligare i våra föreningar i Svenskfinland.

Om detta intresserade dej eller din förening, är det bara att ta kontakt. Välkommen med! Se närmare information på https://fsg.idrott.fi/var-verksamhet/tavlingsgymnastik/teamgym/

Barbara Åkerberg, verksamhetsledare

Finlands Svenska Gymnastikförbund

Barbara Åkerberg

Ekonomiansvarig

+358 40 545 2260
baba@idrott.fi

Kategorier:
Aktuellt TeamGym Tävling