Förbundspennan 15.8.2019

Augusti är här och så småningom drar gymnastikföreningarnas verksamhet i gång igen efter sommarpausen. En sommar där alla, såväl tränare, hjälpledare, styrelsemedlemmar och deltagare fått ladda batterierna och förhoppningsvis tänkt på någonting annat. Till alla tränare och ledare har jag några råd, till bakgrundsgestalterna ett tack och till utövarna några tips.

Till dig som fungerar som tränare eller ledare i en gymnastikgrupp. Antagligen filar du just nu på en terminsplan för att kunna erbjuda dina deltagare mångsidiga pass.

Oavsett om du leder barn, unga eller vuxna, om det är en hobby- eller tävlingsgrupp så behöver dina pass vara välplanerade för att det ska vara roligt, tryggt och utvecklande.

Gott humör smittar av sig

Du som ledare fungerar som din förenings ansikte utåt, så var beredd på att också svara på frågor som berör registrering, medlemsavgifter och annat om din förenings verksamhet. Ta med dig ditt goda humör och det smittar av sig till andra.

Förutom kunskaper om din förening och om ditt eget område inom grenen behöver alla ledare känna till grunder i första hjälpen. Kom ihåg att repetera och att regelbundet kontrollera att första hjälpen-utrustningen i din träningssal är aktuell.

Oberoende om du alldeles nyss avslutat din grundutbildning eller om du lett grupper i 20 år rekommenderas fortbildning. Det finns alltid något nytt att lära. Om det så är en specifik övning eller ett nytt sätt att lära ut finns det alltid nya infallsvinklar att få.

Att under terminen få ny inspiration via ledarkurser är guld värt och ger både dig själv och dina deltagare nya utmaningar. Som ny ledare kan det också vara värdefullt att gå på andras pass för att få tips och idéer till ditt eget ledarskap.

Hästjobb att få ihop ny termin

Till alla styrelsemedlemmar och andra arbetsgrupper som jobbar i bakgrunden. Tack! Utan er skulle verksamheten inte se ut som den gör. Det är ett hästjobb att få ihop en ny termin.

Nya ledare, salar som ska bokas, scheman som ska dubbelkollas, utrustning ska kontrolleras och register uppdateras.

Uppgifterna är många och allt ska klaffa för att få en smidig terminsstart. Klappa er själva på axeln, ni fixade det! Nu är det dags att jobba vidare med nästa utmaning.

Ta en titt på utbudet

Till alla vänner av gymnastik och motionsidrott. Ta en titt på din förenings utbud. Det finns säkert ett pass som kunde passa dig. Att få träna tillsammans med andra stärker både det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Vill ni ha en extra utmaning så välkomnar jag er till FSG festivalen i Närpes i juni 2020. Där finns program som passar alla och i höst får vi för första gången smakprov på de koreografier som kommer att vara en del av festivalen.

Att få ta del av rörelseglädjen vid en festival gläder både före, under och efter festen.

Elin Blomqvist, kurskoordinator
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Kategorier:
Aktuellt Information