Förbundspennan 27.11.2019

Att fylla jämnt står vi alla inför, både personer och föreningar. På det personliga planet gör var och en sitt eget beslut, mer eller mindre påverkad av de nära och kära, fira eller inte fira? Den stora frågan är dock vad göra då föreningen fyller jämna år?

Den äldsta idrottsföreningen i Finland, Segelföreningen i Björneborg, grundades redan år 1856, det vill säga för 163 år sedan.

Småningom började det också bildas gymnastikföreningar i landet, med början i Helsingfors; Helsingfors Gymnastikklubb 1875, Gymnastikföreningen i Helsingfors 1876 och Gymnastikföreningen Pelikanen 1897, sedan i Åbo, Åbo Turnförening 1883 och nuvarande ÅKG Palästra 1886, i Borgå, Borgå Gymnastikförening 1894 och i Lovisa, Lovisa Gymnastikförening 1897.

Den äldsta och fortfarande verksamma gymnastikföreningen i Österbotten är Vasa Gymnastikförening som är grundad år 1900. Föreningen firar därmed sitt 120-årsjubileum nästa försommar.

Hur ska man fira?

Vägen till jubileumsfirandet är inte alltid helt enkel, då många olika aspekter ska tas i beaktande. Hur ser tankeprocessen egentligen ut när man börjar planera inför ett jubileum?

För gymnastikföreningarna är ett alternativt oftast helt klart; Det ska bli frågan om en stor jubileumsuppvisning där alla föreningens medlemmar, från den minsta 2-åriga deltagaren till äldsta seniorgymnastik- eller dansdeltagare uppträder tillsammans i sina grupper.

Givetvis väljs den största uppvisningsscenen som finns i byn eller staden som sedan smyckas på bästa sätt. Tidigare ledare eller koreografer kallas in som sedan får rekonstruera tidigare uppvisningsprogram.

Om möjligheten finns uppträder man också i tidigare uppvisningsdräkter, eller sådana som liknar dem. Nya program hittas på, skräddarsydda för denna uppvisning, eller så beställer man nya program av någon välrenommerad koreograf.

Historiken

Finns det något annat man ännu måste tänka på? Jo, naturligtvis vad som skett inom föreningen under de gångna åren. Nu börjar en process av att bläddra i gamla protokoll och tidningsurklipp, gräva i gamla kostymförråd och bland musik som använts.

Dessutom går tankarna i att skriva en historik, om inte ens sådan redan skrivits vid tidigare jubileum. Om en historik redan existerar uppdateras den med vad som hänt sedan sist.

Ibland räcker inte tiden och orken till inom föreningen, och då anlitas ett proffs som skriver historiken. I dag finns det många möjligheter hur en historik kan se ut, bara fantasin sätter gränser.

Den kan vara byggd på bilder, blogginlägg eller vara texter på en hemsida.

Under jubileumsfirandet vill man oftast tacka någon som gjort mycket för föreningen under gångna år. Förtjänsttecken eller –plaketter, medaljer, hedersmedlemskap, hedersordförandeskap, standar, diplom, blommor, glasföremål, smycken osv.

Listan är lång och det är bara att välja det som passar den egna föreningen bäst i smaken.

Vill man röra till det ytterligare kan man även fundera på vilka jämna tal som ska fira. Det är dock en helt annan diskussion som man kan diskutera i timtals.

Flera förbund

Eftersom det bildats flera gymnastikföreningar i landet så behövdes de ju också ett förbund. Vägen till det Finlands Svenska Gymnastikförbund vi känner till idag har varit krokig.

Den 26 februari 1896 stiftades Finska Kvinnors Gymnastikförbund – Suomen Naisten Voimisteluliitto. Förbundet varade knappt tjugo år för att sedan upplösas 9 april 1917.

Kort därefter grundades ett nytt förbund, Förbund för fysisk fostran för Finlands kvinnor eller Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto. Förbundet utgjorde takorganisation för en svensk och finskspråkig sektion. Den 12 januari 1921 blev sektionerna självständiga förbund.

Det svenskspråkiga förbundet antog namnet Svenskt förbund för fysisk fostran för Finlands kvinnor och ändrade 1937 namnet till Finlands Svenska Kvinnogymnastikförbund. År 1981 gick det manliga och det kvinnliga gymnastikförbundet ihop till Finlands Svenska Gymnastikförbund.

Både Finlands Svenska Gymnastikförbund och Suomen Voimisteluliitto – Finlands Gymnastikförbund har med andra ord samma födelsedag 26.2.1896. Förbunden fyller 125 år 2021 och det ska vi fira tillsammans.

Planeringen är på gång, men det som redan står klart är att det blir en stor jubileumsuppvisning i Helsingfors, och att gymnastiken kommer att synas stort under 2021.

Barbara Åkerberg, verksamhetsledare
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Barbara Åkerberg

Ekonomiansvarig

+358 40 545 2260
baba@idrott.fi

Kategorier:
Aktuellt