Vårmöte 2024

Finlands Svenska Gymnastikförbund höll sitt vårmöte i Helsingfors och på distans den 27 april. 9 medlemsföreningar deltog och totalt 21 personer medverkade endera på plats vid Sportens hus eller på distans.

Vårmötet behandlade stadgeenliga ärenden, godkände verksamhetsberättelse och bokslut, samt beviljade styrelsen och övriga redovisningsskyldiga ansvarsfrihet. 

Till valberedningen inför höstmötet utsågs Dan Backlund, Patricia Bergkulla och Annika Wegelius. Förbundets höstmöte hålls i Vörå i oktober.

Mer information om valberdningsprocessen hittas HÄR

Efter mötet premierades en förening samt personer som utmärkt sig under 2023.

Årets förening 2023

Gymnastikföreningen i Helsingfors har utvecklat sin förening på ett mångsidigt sätt under de senaste åren. Föreningen erbjuder gymnastik, dans och motion för barn, ungdomar och vuxna, med fokus på rörelseglädje och upplevelser. Föreningen har aktivt jobbat för att utveckla sin strategi för att också i fortsättningen kunna locka nya medlemmar till sin välskötta förening.

Arla Schwelas minnesked

Vandringspriset för värdefulla, utmärkta insatser verksamhetsåret 2023. Smycket är ritat och gjort av silversmeden Ethel Düne.

”Vår mor, Arla Schwela, född Nordenstreng 1898-1967, var gymnastiklärarinna och ivrig friluftsmänniska, simhoppare, seglare, långfärdsskidare (redan på 20-talet skidade hon från Helsingfors till Lappträsk för att hälsa på sin dåvarande fästman, vår pappa).

På äldre dagar drabbades hon av svår ledgångsreumatism, som omöjliggjorde alla sådana aktiviteter. Hon hade i alla fall kvar kontakten till jumpan genom att hon hörde till en grupp ”gamla jumpatanter” som kallade sig GG = Glada Gymnaster. De träffades regelbundet och hon tog sig alltid dit om det bara var möjligt, och kom hem glad och uppiggad. Hon var en öppen och glad, anspråkslös, positiv ”vanlig människa” omtyckt av alla som kände henne.

Vi ville, när hon dog, hugfästa hennes minne inom kvinnogymnastiken, som betytt så mycket för henne, genom att instifta ett evigt vandrande hederspris att årligen utdelas till en förtjänt ledare, funktionär eller vanlig glad gymnast.

Carita Blair f. Schwela, Folke Schwela.”

Nina Lindahl tilldelas minneskeden för sitt förtjänstfulla arbete med koreografin “Hope” och helhetsarbetet med att koordinera norra kvarten vid Gymnaestradan i Amsterdam 2023.3.

Magnus Cedercreutz stipendium 

Stipendiet delas årligen ut till en ung lovande gymnast. 

I år går stipendiet till Moa Ainasoja, en ung gymnast som tävlar och tränar målmedvetet och ingår i B-landslagets träningsgrupp för unga gymnaster inom kvinnlig artistisk gymnastik. 

Kategorier:
Aktuellt