Vårmöte i Hangö

Finlands Svenska Gymnastikförbund höll sitt vårmöte i Hangö den 22 april. 12 medlemsföreningar deltog och totalt 39 personer medverkade endera på plats i Hangö eller på distans.

Vårmötet behandlade stadgeenliga ärenden, godkände verksamhetsberättelse och bokslut, samt beviljade styrelsen och övriga redovisningsskyldiga ansvarsfrihet. 

Till valberedningen inför höstmötet utsågs Patricia Bergkulla, Harry Holmström och Johanna Söderholm. Förbundets höstmöte hålls i Vasa i oktober.

Mer information om valberdningsprocessen hittas HÄR

Efter mötet premierades en förening samt personer som utmärkt sig under 2022.

Årets förening 2022

Pargas IF´s gymnastiksektion har målmedvetet satsat på lågtröskelverksamhet inom gymnastik och har på ett fint sätt lyckats locka fler pojkar till gymnastiken. Genom samarbeten med andra aktörer, genom olika projekt och via ledarfortbildning har de aktivt jobbat för att höja kvaliteten och erbjuda gymnastik för såväl hobby- som tävlingsgymnaster. 

Arla Schwelas minnesked

Vandringspriset för värdefulla, utmärkta insatser verksamhetsåret 2022. Smycket är ritat och gjort av silversmeden Ethel Düne.

”Vår mor, Arla Schwela, född Nordenstreng 1898-1967, var gymnastiklärarinna och ivrig friluftsmänniska, simhoppare, seglare, långfärdsskidare (redan på 20-talet skidade hon från Helsingfors till Lappträsk för att hälsa på sin dåvarande fästman, vår pappa).

På äldre dagar drabbades hon av svår ledgångsreumatism, som omöjliggjorde alla sådana aktiviteter. Hon hade i alla fall kvar kontakten till jumpan genom att hon hörde till en grupp ”gamla jumpatanter” som kallade sig GG = Glada Gymnaster. De träffades regelbundet och hon tog sig alltid dit om det bara var möjligt, och kom hem glad och uppiggad. Hon var en öppen och glad, anspråkslös, positiv ”vanlig människa” omtyckt av alla som kände henne.

Vi ville, när hon dog, hugfästa hennes minne inom kvinnogymnastiken, som betytt så mycket för henne, genom att instifta ett evigt vandrande hederspris att årligen utdelas till en förtjänt ledare, funktionär eller vanlig glad gymnast.

Carita Blair f. Schwela, Folke Schwela.”

Keden delas i år ut till Ylva Watkins, vår mångåriga medlem inom sektionen för artistisk gymnastik. 

FSG kravattnål

Ett evigt vandrande hederspris, instiftat 6.3.1990 ges för värdefulla, utmärkta insatser under verksamhetsåret till manlig gymnastikledare eller gymnast.

Kravattnålen delas i år till Harry Holmström, tidigare gymnast som är mångårig medlem i styrelsen för Stiftelsen för finlandssvensk gymnastik

Magnus Cedercreutz stipendium 

Stipendiet delas årligen ut till en ung lovande gymnast. 

I år går stipendiet till Amos Backlund, en ung gymnast som tävlar och tränar målmedvetet och ingår i B-landslagets träningsgrupp för unga gymnaster inom manlig artistisk gymnastik. 

Kategorier:
Aktuellt