FSG informerar i maj 2021

Den märkliga vårterminen börjar så småningom avslutas och det är dags att blicka fram emot en fin sommar och en höst då vi förhoppningsvis igen får träffas under mer normala förutsättningar.

I detta informationspaket hittar du information om FSG händelser och annat viktigt för verksamheten i din förening.

En plan för jämställdhet och likabehandling kommer från och med hösten att krävas av föreningar för att beviljas föreningsstöd via Finlands Svenska Idrott. Vi kommer under hösten att tillsammans med FSI erbjuda er föreningar hjälp med att skapa er egen plan. Håll utkik om när dessa tillfällen arrangeras och fortsätt er förenings arbete för en ansvarsfull idrottsverksamhet!

Vänligen notera att kansliet har sommarstängt 28.6-1.8.2021. Under semestertiden nås verksamhetsledaren och koordinatorerna vid brådskande fall på sina mobiltelefonnummer.

FSG festival 2024 – Vi söker arrangör!

Nästa stora finlandssvenska gymnastikevenemang arrangeras sommaren 2024 och nu är vi på jakt efter arrangörer! Kanske just er förening vill samarbeta med oss för att skapa festivalyra? Mer information sänds till våra medlemsföreningar inom kort. 

Liv & Spänst

Tidningen Liv & Spänst, Nordens äldsta gymnastiktidning, tar gärna emot nya prenumeranter. Några föreningar prenumererar på tidningen för alla sina gymnastikledare, ett fiffigt sätt att för endast 25 €/år sporra ledarna! Beställ gärna modellexemplar från kansliet. Du kan också på adressen fsg@idrott.fi göra en prenumeration, eller läsa om tidningen på Facebook.

Solvalla-hemmet 

Boka sköna sommardagar på Solvalla. Det finns ännu några lediga veckor och en del strödagar både i Solvalla-hemmet och i Sportstugan. För 60 / 40 euro per dag bor du och hela ditt sällskap vackert vid sjön Långträsk och med Noux nationalpark som granne. Och samtidigt bara en halvtimmes bilresa från Helsingfors centrum.

Bokningskalender och -villkor finns HÄR

FSG evenemang 2021

Utbildning

Planeringsworkshop – A och O för lagets framgång 27.5 & 1.6.2021 Online 

Gymnastikskola 21.8.2021 Online/Vasa

Läger

Sommarläger för redskapsgymnaster 7-10.6.2021 Vierumäki 

FSG-ringens läger 1 11-12.9.2021 Solvalla, Esbo

Möten

Höstmötesdag 25.9.2021 Borgå

Förebyggande av ätstörningar inom idrotten

2021 inleder Finlands Svenska Idrott, med understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, en satsning för att förebygga ätstörningar inom idrotten. 

Läs mer om projektet HÄR

Inom projektet kartläggs som bäst nuläget via enkäter riktade till tränare och vårdnadshavare samt till idrottare. Besvara gärna enkäterna och dela dem med aktiva för att stöda arbetet med att utarbeta material för det förebyggande arbetet.

Enkäterna besvaras anonymt och tar endast ett par minuter att genomföra. Svaren behandlas konfidentiellt. Informationen som samlas in genom enkäterna kommer att användas för att kartlägga nuläget och utarbeta väsentligt material till förebyggande av ätstörningar inom idrotten.

Svaren önskar vi få in senast 31.5.2021.


Till enkäten som riktar sig till tränare och vårdnadshavare till idrottare i åldern 12-18 år

Till enkäten som riktar sig till idrottare i åldern 16-18 år.


Om du har frågor angående enkäterna eller projektet får du gärna kontakta projektledare Jonna Skrifvars via mail jonna.skrifvars@idrott.fi eller via telefon 0504322521.

OBS! Om du eller någon du känner har ett problematiskt förhållande till kost och kropp är det viktigt att du pratar med någon.

Finlands Svenska Idrott hjälper föreningar med jämställdhets- och likabehandlingsarbete

Finlands Svenska Idrott erbjuder idrottsföreningar som vill arbeta med att bli en mer inkluderande aktör, stöd och handledning. Stödet innebär att skapa en arbetsgrupp för arbetet, fylla i en nulägesanalys och utgående från analysen skapa en handlingsplan enligt 3x3x3 verktyget. Utgående från föreningens behov kan också utbildning och workshops inom teman så som jämställdhet, likabehandling, mångfald och inkludering  erbjudas. Kontakta FSIs jämställdhetsansvarig Tarja Krum (tarja.krum@idrott.fi) eller läs på hemsidan https://idrott.fi/foreningar/formaner/ för mer information.

Utbildningar och workshops i teman som berör jämställdhet och likabehandling

Finlands Svenska Idrott förverkligar målsättningarna genom att erbjuda föreningarna utbildningar och stöd. En allmän rekommendation till alla föreningar är att ha en utarbetad jämställdhets- och likabehandlingsplan, som kontinuerligt följs upp och uppdateras. Vi kan hjälpa till med att utforma denna plan, genom att sätta upp målsättningar och ge förslag på konkreta åtgärder. Vi hjälper även till med att kartlägga behovet inom verksamheten för att kunna erbjuda just det som er förening behöver. Föreläsningarna är kostnadsfria. Kontakta FSIs jämställdhetsansvarig Tarja Krum (tarja.krum@idrott.fi) eller läs på hemsidan https://idrott.fi/foreningar/formaner/ för mer information.

Ta kontakt

Har du frågor gällande FSG och gymnastik, ta kontakt med kansliet!

Elin Blomqvist, verksamhetsledare, 050-3813346, elin@idrott.fi

Baba Åkerberg, ekonomiansvarig, 040-545 2260, baba@idrott.fi

Karolina Stenfors-Roiha, koordinator för redskapsgymnastik, karolina@idrott.fi

Lina Nyman, koordinator för estetisk truppgymnastik, lina@idrott.fi

Kategorier:
Aktuellt